woensdag 2 januari 2013

Pannettone di Mamma!



Panettone di Mamma

Al die jaren dat ik in Nederland woon heb ik met kerst iets heerlijks moeten missen, Panettone!

Dit heerlijke luchtige brood met vruchten werd naar Brazilië gebracht door de Italianen die rond 1880 en 1930 immigreerden. Het werd op zijn beurt een traditie ook voor de Brazilianen om met kerst van deze brood te genieten. En zo was in onze familie ook. Mijn overgroot oma was ook een Italiaanse mamma, lid van de familie D’Amico, die naar São Paulo(waar ik geboren ben), immigreerde. Dus ging ik op zoek en vond ik deze heerlijk en gezonde recept, waar ik graag met jullie wil delen. Dus zo als mijn overgroot oma al zei: “Mangia che ti fa bene!” (Eet want het is goed voor je!)

Tip: *Dit recept is voor 3 pannettones, van een doorsnee van 13,4cm a 9,5cm hoogte. *Is dat een beetje veel? Geen probleem! Pak de Panettone in transparante cadeau papier in met wat vrolijke lintjes en een mooi kaartje erbij, en zo heb je een super leuke cadeau om te geven! *Als je geen Panettone bakvorm kan vinden, dan kan je ook een kleine springvorm gebruiken en bakpapier. Klick hier voor de handleiding.

Kijk ook onze step-by-step video!


Wat heb je nodig?

1kg bloem (zelfrijzend)

150gr vanille suiker

100gr bastaard suiker

50gr bakkersgist (ik heb in poedervorm gebruikt)

4tbsp eieren vervanger (ik heb “no egg” gebruikt)

De geraspte schil van 1 grote sinaasappel (niet de witte stukjes, want die zijn bitter!)

100gr gedroogde cranberries (al in kleine stukjes gehakt en in heet water gedoopt en gedroogd)

400gr abrikozen (al in kleine stukjes gehakt en in heet water gedoopt en gedroogd)

400gr rozijnen (al in kleine stukjes gehakt en in heet water gedoopt en gedroogd)

125gr plantaardig margarine

500ml rijst melk

½ kopje espresso

Een paar druppels sinaasappelbloesemwater (deze kon ik niet vinden, dus heb ik frambooswater gebruikt, was oom lekker!)

Een paar druppels gele kleurstof (biologisch)

En een beetje siroop (ik heb Maple sirup gebruikt)

Je hebt 3 kleine pannettones vormen nodig

 
Bereiding:

Eerst gaan wij onze ferment in werking zetten. Mix in een kommetje het ferment samen met 2 tbsp bloem, 2 tbsp suiker en een beetje lauw water. (het water mag niet te koud of te warm zijn!)  Meng het geheel met een garde of vork tot een gladde massa. Voeg nog wat water toe als het nodig blikt te zijn. Dek het kommetje af met plasticfolie en laat het rusten op een warme ondergrond. (bv. Op de kachel in de winter, of in het zonnetje in de zomer).

Nu gaan wij onze droge ingrediënten mixen in een grote kom. Doe de bloem, vanille en bastaard suiker, eieren vervanger en de geraspte sinaasappelschil in de kom en mix deze met een gaarde.

Zet de kom al klaar in de keukenmachine en voeg de plantaardige margarine toe. Start het geheel te mixen met een deeghaak op medium stand. Nu kunnen wij onze ferment massa(die al flink gerezen is) er aan toe voegen.  Laat het geheel door mixen in de keukenmachine.  Voeg een paar druppels  sinaasappelbloesemwater en gele kleurstof en de koffie er aan toe. Voor dat we het melk aan toe kunnen voegen, moeten wij eerst er voor zorgen dat deze lauw is. Dus, zet het in een pannetje en warm het een beetje op. De juist temperatuur kan je het beste controleren door jouw vinger in het pannetje te houden tot dat je voelt dat het melk niet meer koud en nog niet te warm is. Zodra dit aan de orde is, kan je ook het melk aan het deeg toevoegen. Laat het deeg mixen tot dat het meerderheid niet meer aan de wanden van de kom plakken. Het deeg zal nooit in zijn geheel loskomen omdat het een vochtige deeg hoort te zijn. Zodra alles goed gemengd is, bestrooi het werkplaats(of aanrecht) met wat bloem, en doe het deeg daarop. Kneed het deeg een paar keer heen en weer, en zet deze weer terug in de kom. Dek het kom af met plasticfolie en laat deze voor 1 uurtje rusten op een warme plek.  

Verwarm de oven op volle vermogen voor!

Na 1 uur zult je merken dat het deeg opnieuw flink is gerezen! Leg het deeg opnieuw op een bebloemde werkplaats en open het deeg. Nou kunnen wij beginnen met het deeg vullen. Vul het deeg met half van de rozijnen, abrikozen en cranberries. Vouw het deeg met de punten weer dicht en kneed deze opnieuw samen. Open het deeg opnieuw en vul het met de rest van de vruchten. Vouw het deeg nogmaals dicht en kneed het geheel tot een grote deeg bal. Maak er een langwerpige deegstrook van en verdeel deze in 3 gelijke deegballen. Plaats de deegballen in de pannettones vormen en gebruik de siroop om de bovenkant van deze in te smeren. Zet deze in de oven en zet dan het oven op 180Cº en bak het gedurende 45minuten af.

Als je het wil decoreren met een beetje glacé bovenop, dan mix je in een kommetje wat poedersuiker met citroensap tot een gladde massa en strooi deze op de Panettone.  Buon appetito!!”

 

Panettone di Mamma

All those years that I live in the Netherlands, I had to miss something wonderful during Christmas: Panettone!

This lovely airy bread with fruits was brought to Brazil by the Italians who immigrated around 1880 and 1930. It turned to be a tradition for the Brazilians to enjoy those during Christmas. And so it was in our family. My great grandmother was also an Italian mamma, a member of the family D'Amico, who immigrated to São Paulo (where I was born). So I went looking and I found this delicious and healthy recipe, which I would like to share with you. So, as my great grandmother always said: "Mangia che ti fa bene!" (Eat because it's good for you!)

Note: * This recipe is for 3 pannettones, of a diameter of 13.4 cm a 9.5 cm height. * Is that too  much? No problem! Grab the Panettone in transparent wrapping paper with some nice ribbons and a nice gift card, and you got yourself a super fun gift to give! * If you can’t  find Panettone tin, you can also use a small tin and baking paper to make one. Klick for the instructions hier.

Klick hier for our step-by-step video!  

What do you need?

1kg flour (self-rising)

150g vanilla sugar

100g brown sugar

50gr yeast (I used powdered)

4tbsp egg substitute (I used "no egg")

The zest of 1 large orange (not the white pieces, because they are bitter!)

100g dried cranberries (though in small pieces and dipped in hot water and dried)

400g apricots (though in small pieces and dipped in hot water and dried)

400gr raisins (though in small pieces and dipped in hot water and dried)

125g vegetable margarine

500ml rice milk

½ cup of espresso

A few drops of orange blossom water (I could not find it, so I used raspberry water, also tasty!)

A few drops of yellow food coloring (biological)

And a little syrup (I used maple sirup)

You have 3 small pannettones tins needed

 

Preparation:

First we’ll activate our ferment. Mix the ferment in a bowl along with 2 tbsp flour, 2 tbsp sugar and a little warm water. (The water must not be too cold or too hot!) Mix it with a whisk or fork until smooth. Add a little water if it looks to be necessary. Cover the bowl with plastic wrap and let it rest on a warm surface. (For example: On the stove in the winter, or in the sun in the summer).

Now we mix our dry ingredients in a large bowl. Put the flour, vanilla and brown sugar, egg substitute and orange zest in the bowl and mix it with a grove.

Put the bowl ready in the food processor and add the vegetable margarine. Start to mix it with a dough hook on medium speed. Now we can add our ferment mass (already quite risen!). Let it all mix in the food processor. Add a few drops of orange blossom water, yellow dye and coffee. Before we can add the milk, we must first make sure that it is lukewarm. So, put it in a pan and warm it up a bit. The correct temperature, it is best checked by keeping  your finger into the pan until you feel that the milk is not cold and not too hot anymore. Once this happens, you can add the milk to the dough. Let the dough mix until the majority no longer slices to the sides of the bowl. The dough will never fully come off because it should be a moist dough. Once everything is well mixed, sprinkle the table (or sink) with flour, and place the dough on it. Knead the dough a few times back and forth, and put it back into the bowl. Cover the bowl with plastic wrap and let it rest for 1 hour in a warm place.

Preheat the oven at full power!

After 1 hour you will notice that the dough has risen again considerably! Put the dough on a floured table and open the dough. Now we can start filling the dough. Fill the dough with half of the raisins, apricots and cranberries. Fold the dough closed again, with the points, and knead it together. Open the dough and fill it with the rest of the fruits. Fold the dough closed again and knead it into a large ball. Make an elongated strip of dough and divide it into 3 equal dough balls. Place the dough balls in the pannettones shapes and use the syrup to smear the top of it. Put it in the oven and turn the oven at 180C º and bake it for 45minutes.

If you want to decorate it with a little icing on top, then you can mix in a bowl some icing sugar with lemon juice until smooth and sprinkle it on the Panettone. "Buon Appetito!"

 

Panettone di Mamma

Todos esses anos em que eu moro na Holanda, tenho perdido algo maravilhoso durante o Natal, Panettone!

Este adorável pão arejado com frutas foi trazido para o Brasil pelos italianos que imigraram por volta de 1880 e 1930. E acabou se tornando tradição para os brasileiros saborear  este pão durante o mês de Natal. E assim foi em nossa família também. Minha bisavó era também uma mamma italiana, e membra da família D'Amico, que imigrou para São Paulo (onde nasci). Então eu fui procurar e acabei encontrando esta receita deliciosa e saudável, a qual eu gostaria de compartilhar com vocês. Então, como a minha bisavó dizia: "Mangia che ti fa bene!" (Coma porque é bom para você!)

Nota: * Esta receita é para 3 pannettones, com um diâmetro de 13,4 cm a 9,5 cm de altura. * Acha que é muito? Não tem problema! Embrulhe o Panettone em papel de presente transparente com algumas fitas coloridas e um belo cartão de presente, e pronto, você  acabou de criar  um presente super divertido para se dar! * Se você não encontrar formas de Panettone, você também pode usar uma fôrma pequena e papel manteiga. Veja as instruções aqui 

Veja o nosso video passo-a-passo aqui!  

O que você precisa?

1 kg de Farinha de trigo(com fermento)

150g de açúcar de baunilha

100g de açúcar mascavo

50gr de Levedura para pão (eu usei em pó)

4tbsp de substituto do ovo (eu usei "no egg")

Raspas de 1 laranja grande (não daquela parte branca, porque ela é amarga!)

100g de cerejas secas (cortadas em pequenos pedaços e mergulhadas em água quente e secas)

400g de damascos (cortados em pequenos pedaços e mergulhados em água quente e secos)

400gr de Passas (cortadas em pequenos pedaços e mergulhadas em água quente e secas)

125g Margarina vegetal

500ml de leite de arroz

½ xícara de café expresso

Algumas gotas de água de flor de laranja ou essencia para pannettone(eu não encontrei, então eu usei água de framboesa)

Algumas gotas de corante alimentar amarelo (biológico)

E um pouco de xarope (eu usei o xarope de bordo)

Você precisa de 3 formas pequenas  para os pannettones

Preparação:

Primeiro vamos ativar o nosso fermento. Misture o fermento em uma tigela junto com 2 colheres de sopa de farinha de trigo, 2 colheres de sopa de açúcar e um pouco de água morna. Misture com um batedor ou garfo até ficar homogêneo. Adicione um pouco de água se necessário. Cubra a tigela com filme plástico e deixe descansar em uma superfície morna.

Agora vamos misturar os ingredientes secos em uma tigela grande. Coloque a farinha, a baunilha, o açúcar mascavo, substituto do ovo e as raspas de laranja na tigela e misture bem.

Encaiche a tigela no processador de alimentos e adicione a margarina vegetal. Inicie a mistura inteira com um gancho de massa em velocidade média. Agora nós vamos adicionar a massa fermentada (que já cresceu bastante!). Adicione algumas gotas de água de flor de laranja(ou essência para pannettone), corante amarelo e café forte. Antes de podermos adicionar o leite, é preciso primeiro ter certeza de que esta morno. Então, coloque-o em uma panela e deixe aquecer um pouco. Uma vez que estiver morno, você pode adiciona-lo à massa. Deixe a massa misturar até que a maioria não grude mais nos lados da tigela. A massa nunca irá ficar soltinha e homogênea completamente, porque é uma massa húmida mesmo. Depois que tudo estiver bem misturado, polvilhe a area em que estiver trabalhando com farinha e coloque a massa sobre ela. Sove a massa algumas vezes para trás e para frente, e coloque-a de volta na tigela. Cubra a tigela com filme plástico e deixe descansar por 1 hora em um lugar morno.

Pré-aqueça o forno em potência máxima!

Depois de 1 hora você vai notar que a massa cresceu consideravelmente novamente! Coloque a massa em uma superfície enfarinhada e a abra. Agora, podemos começar com o enchimento. Preencha a massa com metade das passas, damascos e cerejas. Dobre e feche a massa com as pontas e sovea novamente. Abra a massa e preencha-a com o resto das frutas. Dobre a massa novamente fechando e amasse bem a massa até formar uma grande bola. Faça uma faixa alongada de massa e divida-a em três bolas de massa iguais. Coloque as bolas de massa nas formas de pannettones e utilize o xarope para pincelar o topo dos pães. Coloque-os no forno e mude a temperature para 180C º e asse por 45minutos.

Se você quizer decorar com glacé, é só você misturar em uma tigela o açúcar de confeiteiro com o suco de limão até ficar bem liso e espalhe sobre o Panettone. "Buon Appetito!"

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten