Lemper, een
gezonde optie voor bijgerecht of als
amuses (klein).
Heel lang
geleden heb ik bij een Indonesische mannetje een heerlijk rijstrolletje geproefd die moeilijke
te vergeten was! Jaren later, probeerde ik desondanks dergelijk rolletje te
vinden. Het was moeilijk uit te leggen en ik werd blijkbaar ook niet echt
begrepen. Maar toch, liep ik een paar maanden geleden in de Toko toen ik die
rijstrolletjes zag liggen. Ik ben terug naar huis gegaan met een paar in mijn
tas(maar natuurlijk) en het naam, Lemper, al klaar om uit te zoeken! En inderdaad,
heb ik het recept vrij snel gevonden. In
het volgende dag heb ik de ingrediënten gehaald en was ik aan de slag gegaan!
Het hele huis rook heerlijk naar de Pandan!! Tijdens het eten waren manlief en
kind erg tevreden over de Lempers, dus bij deze, deel ik het recept met jullie!
Tip: Voor de vegetariërs en veganisten, is Lemper ook heerlijk gevuld met
groenten!
Volgende recept is voor +- 40 Lempers (groot), deze kan je gerust
invriezen.
Ingredienten:
- 1 kg Ketan (kleefrijst)
- 1 pakje of blikje Santen (kokosmelk)
- 2 grote kippenbouten gekookt, maar kan ook met gestoomd vis
- Pandan (plant, Toko)
- Sereh, citroengras (Toko)
- Daun Jeruk (citroen blad, Toko)
- Kunir (geel wortel, Toko)
- Stukje galanga (Laos wortel, Toko)
- Trassi (garnalen pasta, Toko)
- 1 ui, zout en olie (kokos olie nog beter!)
Bereiding:
Laat de Ketan
1 nacht weken in een pan met koud water(2 vingers water boven de Ketan). De
volgende dag, moet de Ketan halfgaar gestoomd worden (korrels zijn daarna nog
wat hard, maar het moet al wel bij elkaar kleven).
Ondertussen
maak je de vulling. Laat de 2 kippen
bouten gaar koken. Nadat het afgekoeld is, kan je het in kleine stukjes snijden.
Snij de ui in stukjes, doe de olie in een wok, en bak de trassi, de uien,
sereh, Daun Jeruk, Laos en Kunir. Bak het eventjes en doe daarna de kip er bij. Doe een
klein beetje zout er bij en laat het geheel
wat droog koken(maar niet laten branden!). Laat dit apart om af te koelen.
Nou gaan we
verder met de saus voor de Ketan. Doe 1
santen blok in een pan en bedek deze bijna helemaal met water, of doe je gewoon
1 blik kokos melk in de pan. Doe wat zout er bij, maar niet te veel! (voor 1kg
rijst). Maak een knoop met de Pandan en doe deze ook in de pan, samen met het
citroenblad en sereh. Laat dit zachtjes
koken om alle aroma’s in de kokos melk
in te laten trekken.
Ondertussen
is het rijst al klaar met stomen. Doe deze in een grote kom, en doe het
kokosmelk saus erbij. Dek deze af met plasticfolie en laat staan voor 1 uur. Na
1 uur, zal het rijst al wat stevige zijn geworden en het saus goed ingetrokken.
Nou kan het rijst gaar gestoomd worden(+- 20 min nog).
Als de Ketan
gaar is, dan kan je de rolletjes gaan maken! Het rijst moet daarvoor nog wel
warm zijn. Snij +- 40 vierkantjes van plastic folie( je gebruikt 1 per
rolletje). Pak met behulp van de folie 1
portie Ketan, vouw de folie doormidden en maak deze plaat met je handpalm. Open
de folie en doe wat vulling in. Rol deze weer dicht, en knijp de punten ook
goed dicht, en naar binnen gericht. De kruiden die je tegen komt in de
vulling/rijst mag je gewoon er af halen! Ga door met rollen. Als je klaar bent
kan je het invriezen of gelijk serveren. Om te ontdooien, is het een aanrader
om de rolletjes voor +-15 min te laten stomen op een bananen blad(toko). Om te
serveren als amuse of hapjes, snij ze na het stomen door de half. En smullen
maar!!!
Lemper, a healthy option for a side dish or as
appetizers (small).
A long time ago I eat by an Indonesian man a delicious
rice roll who’s taste was difficult to forget! Years later, I still tried to
find such a roll. It was hard to explain what I searched on the stores and I
was apparently not really understood. But still, I went a few months ago to a Chinese
store when I saw “the” rice rolls lying there. I went back home with a few in
my bag (of course) and the name, Lemper, ready to search it out! And indeed, I
quickly found the recipe. The next day I brought the ingredients and got
started! The whole house smelled deliciously like Pandan! My husband and child were very happy
with the Lempers, so then I decided to share this recipe with you all!
Tip:
For vegetarians and vegans, Lemper is also delicious stuffed with vegetables!
Following
recipe is for + - 40 Lempers (large), it can safely be frozen.
Ingredients:
- 1 kg Ketan (sticky rice)
- 1 packet or tin Santen (coconut milk)
- 2 large chicken thighs cooked, but can also be steamed fish, or vegetables
- Pandan (plant)
- Lemongrass
- Daun Jeruk (lemon leaf)
- Kunir (turmeric)
- Piece galangal (Laos carrot)
- Shrimp paste
- 1 onion, salt and oil (coconut oil even better!)
Preparation:
Let the Ketan soak for 1 night in a pan with cold water (water 2
fingers above the Ketan). The next day, steam the Ketan half cooked (beads were
then a little hard, but it should all be sticking together).
Meanwhile, make the filling. Let the 2 chicken legs
cook. After it has cooled down, you can cut it into small pieces. Cut the onion
into small pieces, put the oil in a wok and fry the shrimp paste, onions, lemon
grass, Daun Jeruk, Laos and Kunir. Bake it for a moment and then put the
chicken on it. Put a little salt in there and let it cook a little dry (but not
burn!). Leave aside to cool.
Now we continue with the sauce for Ketan. Put 1 santen
block in a pan and cover it almost completely with water, or do just 1 can
coconut milk into the pan. Put some salt in there, but not too much! (For 1kg
rice). Create a button with the Pandan and put it in the pan with the lemon
leaves and lemongrass. Let this simmer all flavors in the coconut milk to
infuse.
Meanwhile, is the rice already finished steaming. Put it
them in a large bowl, and add the coconut milk sauce. Cover it with plastic
wrap and let stand for 1 hour. After 1 hour, the rice and the sauce become solid
again. Now the rice can be steamed again(+
- 20 min).
If Ketan is cooked, you can start making the rolls!
The rice should therefore still be warm. Cut + - 40 squares of plastic wrap
(you use 1 per roll). Unpack the Ketan using the foil for 1 serving, fold the foil in half and make this
flat with your palm. Open the foil and
put in some filling. Roll it shut again, and squeeze the points tightly, and
inward. You can just get off the herbs that you encounter in the filling / rice!
Continue rolling. When you're done, you can freeze it or equal serving. For
defrosting, it is a must to steam the rolls for + -15 min on a banana leaf. To serve as an
appetizer or snack, cut them after steaming through the half.
Yummy!
Lemper, uma opção saudável para acompanhamento ou como
aperitivos (pequeno).
Há muito tempo atrás, na casa de um homem indonésio eu
provei um rolo delicioso de arroz que seria difícil de esquecer! Anos mais
tarde, eu ainda tentei encontrar o tal rolo. Era difícil de explicar nas lojas
o que era e eu aparentemente não fui bem
compreendida. Mas, ainda assim, eu fui alguns meses atrás, numa loja chinesa
quando vi os tais rolos de arroz! Voltei para casa com alguns na minha bolsa (é
claro) e o nome, Lemper, pronto para fazer minha pesquisa! E, de fato, eu
rapidamente encontrei a receita. No dia seguinte, eu comprei os ingredientes e
coloquei a mão na massa! A casa inteira cheirava no delicioso Pandan! Meu esposo e filho ficaram muito
felizes com os Lempers, e por isso decidi compartilhar a receita com vocês!
Dica:
Para os vegetarianos e vegans, Lemper é também delicioso recheado com legumes!
A seguinte
receita é para + - 40 Lempers (grandes), eles podem seguramente ser congelados.
Ingredientes:
- 1 kg Ketan (arroz pegajoso)
- 1 pacote ou latade Santen (leite de coco)
- 2 coxas de frango grandes cozidas, mas também pode ser peixe cozido ou legumes
- Pandan (planta)
- Cidreira, erva-cidreira em galhinhos
- Daun Jeruk (limão, folha)
- Kunir (açafrão)
- Laos (raiz,cenoura)
- Pasta de camarão
- 1 cebola, sal e óleo (óleo de coco ainda melhor!)
Preparação:
Deixe o Ketan de molho em uma panela com água fria por
uma noite (2 dedos de água acima do Ketan). No dia seguinte, cozinhe o Ketan no
vapor (os grãos não devem ser completamente cozidos, devem estar ainda
durinhos, mas já se grudando uns aos outros).
Enquanto isso, fazer o recheio. Deixe as duas coxas de
frango cozinhar. Depois que esfriar, você pode cortá-la em pedaços pequenos.
Corte a cebola em pedaços pequenos, coloque o óleo em uma wok e frite a pasta
de camarão, cebola, capim-limão, Daun Jeruk, Laos e Kunir. Frite por um momento
e em seguida, coloque o frango junto. Coloque um pouco de sal ali e deixe secar
um pouco (mas não queimar!). Deixe de lado para esfriar.
Agora vamos continuar com o molho para Ketan. Coloque
um bloco Santen em uma panela e cubra-a quase por completo com água, ou você pode
usar uma lata de leite de coco. Coloque um pouco de sal, mas não muito! (Para um
1 kg de arroz). Dê um nó no Pandan e coloque-o na panela com as folhas de limão
e erva-cidreira. Deixe ferver para infundir todos os sabores no leite de coco.
Enquanto isso, o arroz já terminou de cozinhar a vapor.
Coloque-o em uma tigela grande e adicione o molho de leite de coco. Cubra-o com
filme plástico e deixe descansar por 1 hora. Depois de 1 hora, o arroz e o
molho ficarão sólidos. Cozinhe o arroz pela última vez no vapor(+ - 20 min).
Quando o Ketan estiver pronto, você pode começar a
fazer os rolinhos! O arroz deve estar ainda morno. Corte + - 40 quadrados de
plástico (usara um por rolo). Retire 1 porção de Ketan usando a folha, dobre a
folha ao meio e abraa com a palma da
mão. Abra a folha e coloque o recheio. Enrole a folha para fecha-la novamente,
e esprema os pontos para dentro. As ervas que você encontrar no recheio / arroz
você pode simplesmente descartar! Continue fazendo os rolinhos. Quando estiver
pronto, você pode congelar ou server imediatamente. Para descongelar, é
importante cozinhar os rolos a vapor por uns min + -15 em uma folha de bananeira.
Para servir como aperitivo ou um lance é
só cortá-los logo após cozidos. E delicioso!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten